A város fényei

A város fényei

Gondolatok a bulinegyed szórakozóhelyinek éjféli zárásáról

2018. február 19. - Macskáshölgy

  A tegnapi, egyébként érvénytelen népszavazáson nekem nem volt lehetőségem voksolni, mert Erzsébetváros csupán tartózkodási helyem és a lakcímkártyámon nem állandó lakcímként szerepel. 

Ez persze nem jelenti az, hogy nincs véleményem. Hat éve lakom itt. Úgy érzem otthonra találtam, ha nem is életem végéig, de egy jó darabig. Szeretem ezt a kerületet, a hangulatát, azt, hogy dinamikus, nyüzsgő, hogy minden nap történik valami. Azt, ahogy megelevenedik az utcákon a városrész történelme, a színeket, a hangulatot, a nagy nevetéseket, hogy soha nem alszik, azt hogy együtt dobban a szívem a városéval.

És. Szeretem. A romkocsmákat.  Jobban, mint a Belső –Lipótváros és Buda fullsznob, dresscode-os bárjait, vagy mint a külső kerületek ótvaros diszkóit.

Ha szavazhattam volna nagyon határozottan nemmel szavazok.

Hogy miért? Nagyon egyszerű. Mert nem az a megoldás, hogy éjfélkor bezáratjuk a szórakozóhelyeket.  A megoldás sokkal árnyaltabb. Közös munkát, egymás meghallgatását, odafigyelést, konstruktív ötleteket igényel.

Két érdekcsoport feszül egymásnak.

A vendéglátósok és szórakozni vágyók (nem csak a bulituristáknak elkeresztelt külföldiek, akik messzi földről jönnek csodáját járni a bulinegyednek) szemben az itt élőkkel, akiknek a kedvenc az érve, hogy alkotmányos joguk csendben aludni. Véleményem szerint pedig a kerületek is joga van kifejteni a kerületben rejlő aranybányát. Persze nem olyan áron, hogy a minőségi életük (és alvásuk) rovására menjen.

Pont ezért ésszerű megoldásra lenne szükség. Az éjféli záróra nem az.

A szemét és hangzavar maradna. Csak éjfél előtt. A fiatalok máshol folytatnák a dorbézolást. Más utcákban, más kerületekben, más kocsmáiban, a haver albérletében, ami ott van a bezárt kocsma felett. Akkor tényleg hangos lesz a szomszédból hallgatni az afterezést.

A vendéglátósokat sem túl etikus dolog ellehetetleníteni és tönkretenni. Számukra egyértelműen éjfél után jön a bevételek nagy része, a vendég még hajnalig iszik, sokat jattol. A csapos, a pohárszedő, a takarító, az üzletvezető pedig ebből a pénzből eteti otthon a családot, ebből fizeti a közüzemi számlákat és a satöbbit.

Önző leszek. Én nem indulok el bulizni este fél  11 előtt. Nem akarok egy bő óra múlva visszafordulni, hogy bocs zárunk.

Most utólag kár fejtegetni, hogy miért nem volt sikeres a népszavazás, a szervezetlenség miatt vagy mert az erzsébetvárosiak pont beleszartak (16%-os részvételi arány…), a Facebook csoportos  hangemberek online próbálják megváltani a világot kommentháborúkban ahelyett, hogy a kellemes vasárnap délutáni napsütésben átsétáljanak a szomszéd utcába és berajzoljanak egy X-et.

A helyzet normalizálására kostruktív megoldások kellenek. Párbeszéd. Nyitás mind a két részről.

 Első körben ledönteni azt a tézist, hogy éjjel az utcán mind alja undorító drogosok, akik üvöltenek és rendre egy szemétdomb közepén saját hányásukban fetrengve artikulátlanul üvöltnek. Én ezt a magam nevében (is) kikérem. Ugyanolyan dolgozó, GDP-t termelő hétköznapi dolgozó polgár vagyok, mint ti, nem drogozom és úgy érzem hétvégén nekem is kijár, hogy kiereszthessen gőzt. Biztos ilyenek is vannak, de az általánosítás nem vezet sehová.

bd_9473_focuspoint_926x504.jpg

Forrás: MNO

Fő probléma egyértelműen a kosz és a hangoskodás, amit a bulizók rovására írnak. Nos, a szemét és telehányt utcák mindenkit nagyon zavarnak, ami jogos persze. Engem például a több tonna kutyaszar, amit feltehetően nem a bulizók kutyái hagynak mindenhol (tényleg mindenhol, undorító) legalább annyira zavar, mint egy hányástócsa a járda közepén. Nem lehet mindent a bulizókra fogni. Igenis mi is szemetelünk. Nem keveset. Nem úgy néz ki Budapest, hogy mindenhol tisztaság és ragyogás, a hetedik pedig egy szemétdomb, mert itt buliznak a külföldiek.

Tisztán emlékszem egy mámoros este után vettem elvitelre egy pizza szeletet a Királyon. Miután megettem ki akartam dobni a kis papírtálcát. A sokadik kuka mellett mentem el, de mind tele volt. Mivel nekem  rögeszmém, hogy ne dobjuk el a szemetet , az egészet a ketchupos szalvétával együtt begyűrtem a táskámba.  Sokan ezen nem szaroztak volna ennyit és eldobják a francba. Nem tudok rájuk haragudni, mert basszus van egy csomó ember, akinek ezzel is munkát lehetne adni, hogy rendszeresen üríti a szemeteseket, összeszedi ami mellé esett.

Amiről még az utóbbi napokban fórumokon olvastam, amitől nagyon ki vannak borulva az ott lakók, hogy a kapualjukat használják WC-nek. A szórakozóhelyek már úgy érzem tettek kisebb lépéseket a helyzet enyhítésére. Szó volt arról, felajánlják, hogy fogyasztás nélkül bárki bemehet az utcáról használni a mosdókat.

Azt gondolom a hangzavar teljesen normális egy kétmilliós fővárosban. Nekem is hozzá kellett szoknom. Van, hogy nyáron zárt ablak mellett ventillátorral alszom. Most pedig biztos sokan megköveznek, de azt gondolom, hogy Belső Erzsébetváros akkor sem ideális egy nagycsaládosnak ha éjfélkor zárnak be a kocsmák. A gyereknek egy hatalmas udvarra, friss levegőre van szüksége nem egy ráccsal elkerített betonjátszótérre és szmogra.

 Abban is meg lehetne állapodni, hogy ősztől tavaszig, hétfőtől csütörtökig bezárjanak szórakozóhelyek éjfélkor, de hétvégenként és nyáron, amikor szezon van érvényesüljön a hosszú, akár reggelig tartó nyitva tartás.

Végül ,de nem utolsó sorban az elborult fantáziámmal simán bevetnék alternatív ötleteket. Keresnék 2-3 itt élő, nyitott élő jófej családot, hiteles arcokat. Kis asztaltáblákat készíttetnék az arcukkal, amelyeket leteszek a kocsmapultra, a Reserved tábla mellé, vagy kiragasztanám a Tilos a dohányzás matrica mellé egy rövid időre kampányszerűen.

Valami hasonló szerepelne rajta.

„Szia! Kovács Béla vagyok, 36 éves könyvelő, ő itt a feleségem Etelka, ő itt pedig Ödönke és Julcsika, a gyermekeink. Kérlek, mikor éjjel a haverokkal kint megy a partizás gondolj ránk is, mi éppen alszunk."

vagy

"Szabó József 76 éves nyugdíjas vagyok, 30 éve itt élek. Örülök, hogy Te is itt vagy, de kérlek ne dobáld el a szemetet, mert a következő években is egy tiszta, barátságos környéken szeretnék élni."

Lehet, hogy hülyeség, de engem például nem hagyna hidegen.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosfenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr4313683562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.02.20. 12:51:25

"Mert nem az a megoldás, hogy éjfélkor bezáratjuk a szórakozóhelyeket. "

Szóval egész országban rosszul csinálják? Mert mindenhol másutt ez működik.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.02.20. 12:57:53

"Most pedig biztos sokan megköveznek, de azt gondolom, hogy Belső Erzsébetváros akkor sem ideális egy nagycsaládosnak ha éjfélkor zárnak be a kocsmák."

Hogy te mit gondolsz ideálisnak, az nem releváns. És különben sem csak a nagycsaládosok élethez való jogáról van szó. Szinglik, fiatal házasok, egygyerekes szülők, özvegyek és idősek egyaránt élnek az ominózus kerületrészben.

Belső-Erzsébetváros alapvetően lakóterület. Mint ahogy az volt 100, 50 és 10 évvel ezelőtt is. A kerület jellegét pedig bűn feláldozni a profit oltárán. A Bulinegyed a fideszes maffiakapitalizmus terméke, illetve annak rendszertünete.

Sir Galahad 2018.02.20. 13:15:21

A népszavazás megvolt, az eredménye ismert: nulla. Én arra vagyok kíváncsi, mi lesz a folytatás. Mert a vállalkozók nyilván felsóhajtanak, hogy megúszták, a lakók meg valószínűleg úgy érzik, kifogytak a jogok érvényesítésére alkalmas törvényes és demokratikus lehetőségekből.

Értem én a szerzőt, hogy szerinte kompromisszumra kellene jutni. De most - csupán a példa kedvéért - gondoljon bele abba, hogy valakit a hét minden napján felpofoznak, majd kompromisszumként felajánlják neki, hogy ezen túl csak kedden, csütörtökön meg vasárnap verik el. Jól érezné magát az illető a kompromisszummal? Nem azt akarná inkább, hogy teljesen szűnjön meg a bántalmazás? Ami, persze, nem kompromisszum, de mégiscsak az volna a normális...

besztercei 2018.02.20. 13:26:32

Amikor annak idején a XI. kerületben bevezették, hogy a kocsmáknak 10-kor zárnia kell, csak azt érték el, hogy onnantól sokkal többen ittak közterületen, néhány kocsma művészeti intézménnyé lényegült, néhány meg lehúzott roló mögött árusította az alkoholt.
Ezzel nem azt mondom, hogy felesleges minden szabályozás, de tiltás helyett általában a kompromisszumot támogatom. Például a szórakozóhelyhez vagy az önkormányzathoz a (rom)kocsmák miatt befolyó pénzből igazán juthatna megfelelő mértékű takarításra az utcákon, rendes hangszigetelésre (több helyen már megoldották). Ami nem pénz, nem fog minden gondot megoldani, de segíthet: egy kocsmában a beszélgetéshez szükséges hangerő az utcán általában már ordításnak számít. Nem kell ahhoz részegnek vagy rosszindulatúnak lenni, hogy kiérve hangoskodjon a vendég, hiszen az elmúlt valahány órában azt a hangerőt szokta meg. Erre akár még egy kijáratra tűzött cetli (vagy az ajtónál bagózó törzsvendég) is emlékeztetheti a józanabbakat.

Zollerbá 2018.02.20. 13:29:03

Kétharmad igen volt, a polgi azt ígérte, hogy ha érvénytelen is lészen a szavazás a döntést figyelembe veszi!
Remélem ez így lesz, mert a kialakult helyzetért a fidesz-mszp vezetésű önkormányzatok igencsak felelősek, csakúgy mint az elmúlt , elcseszett 28 évért!

besztercei 2018.02.20. 13:47:48

@Sir Galahad: Ha pofononként kapnék egymillió forintot, lehet, hogy csendesebben tiltakoznék miatta ;). Mert a bulizók valószínűleg nem kevés pénzt hagynak ott, amiből csurran-cseppen az önkormányzatnak is, ahol meg valószínűleg azt szeretnék, hogy az aranytojást tojó tyúk is megmaradjon, de a választók is rájuk szavazzanak, mindezt - látszólag - a lehető legkevesebb munka befektetésével. Szerintem őket kellene piszkálni, hogy a befolyt pénzből takarítsanak, legyen több rendőr, tartassák be a szabályokat és hasonlók, de valahogy el kellene mozdulni a "zárjanak be, mert akkor csend lesz" vonalról, mert azt legfeljebb csak kampányfogásként fogják a politikusok támogatni.
Mondom ezt úgy, hogy lehetőség szerint nem járok arra a részre szórakozni (sok az ember, nekem drága...) és épp eleget voltam arra, hogy tudjam, lakni sem szívesen laknék Erzsébetvárosban és nem feltétlenül a bulizók miatt. :)

Terézágyú 2018.02.20. 14:54:40

"Azt gondolom a hangzavar teljesen normális egy kétmilliós fővárosban. "

És egy egymilliósban?
És egy százezresben?

És a mi ezerlakosú falunkban is teljesen normális, hogy két házzal (portával) arrébb (!) egész éjjel bömböl a zene...???

Ser Vazul 2018.02.20. 14:59:32

Sose értettem miért kell hajnalban bulizni. 9kor már nyáron is sötét van,simán be rugni/csajozni éjfélig. Ha üindem bezárna rá is állnának a népek. Nem hiszem h az angol fiatal csak hajnali 4kor szeret a hányásában feküdni. Ja és egy közepesen látogatott városban simán bezárnak a pubok éjfélkor,pont Londonban. A turista ugyis az olcsó pia/pina miatt jön...

toncsi64 2018.02.20. 16:05:00

Szinte minden a kocsmákat támogató blog a "kompromisszumok" szükségességét mantrázza. Valamelyik megírhatná már, hogy mit tettek ez ügyben a kocsmák tulajdonosai, mert az ugye megvan, hogy csak rajtuk múlik a dolog. A lakók egyetlen eszköze a nyilvánossághoz fordulás és a népszavazás volt. (jelzem, hogy bár a részvétel alacsony volt azért azt ne felejtsük el, hogy a szavazásra jogosultak közel kétharmada nem volt érintett a referendumban) Ezen túlmenően - sajnos - tehetetlenek.

Úgyhogy díjaznám, ha valaki felsorolná, hogy az elmúlt pár évben mit tettek a kocsmatulajok a hatalmas "kompromisszumkeresés" közepette :DDD

toncsi64 2018.02.20. 16:08:33

Még valami. Folyamatosan 10.000 ember munkahelyéről harsognak kb. 5-600 kocsmában. Ez azért közel 20 dolgozó minden egységben !!! Nem akarok senkit elkeseríteni, de komoly A'la Carte éttermek dolgoznak talán ennyien, nem ilyen "talponállókban" :)

wigwam 2018.02.20. 16:14:58

"Önző leszek. Én nem indulok el bulizni este fél 11 előtt. Nem akarok egy bő óra múlva visszafordulni, hogy bocs zárunk."

Ennyi. Ehhez nem kellett volna ennyit gépelned. Felesleges.

"Fő probléma egyértelműen a kosz és a hangoskodás, amit a bulizók rovására írnak. Nos, a szemét és telehányt utcák mindenkit nagyon zavarnak, ami jogos persze. Engem például a több tonna kutyaszar, amit feltehetően nem a bulizók kutyái hagynak mindenhol (tényleg mindenhol, undorító) legalább annyira zavar, mint egy hányástócsa a járda közepén."

Brilliáns érvelés a hányástócsa mellett.

Szelid sunmalac 2018.02.20. 16:20:30

Eddigminden blogon kialltam a lakok mellett. De ha ok szarnak ra es basznak szavazn, akkor nem tudom oket sajnalni.

telkoe 2018.02.20. 16:54:30

@toncsi64: Úgyhogy díjaznám, ha valaki felsorolná, hogy az elmúlt pár évben mit tettek a kocsmatulajok a hatalmas "kompromisszumkeresés" közepette :DDD

A kocsmatulajok bevasaroltak par "fuggetlen civil" bloggert a halado baloldali simicskamediaban.
Rajuk lehet a keruleti lakok neveben hivatkozni, hogy a kocsma nem is zavaro sot jo dolog, nem kell betiltani es a keruletnek kellene kolteni takaritasra es zajszigetelesre. A keruleti lakok meg pislognak, hogy maradnek a reszeghanyos ejszakai bulik es kurvak, az onkorminnak kicsit kevesebb penze lesz rajuk es a kutyat sem erdekli a gondjuk.

Szelid sunmalac 2018.02.20. 17:11:13

@telkoe: Ez pontosan igy van. Raadasul kibaszottul arrogans faszkalapokat vasaroltak be.
süti beállítások módosítása